Druhý ročník konference o kvalitě a vývoji softwaru TestCrunch nabídl sérii přednášek a workshopů, které studentům a juniorním testerům přiblížily svět QA. Akce se v Brně konala už podruhé, do Jihomoravského inovačního centra 3. listopadu 2017 přilákala okolo stovky účastníků.

TestCrunch 2017 přiblížil svět QA začínajícím a juniorním testerům

Vstupní hala se začíná postupně plnit už před devátou. Pár minut před oficiálním začátkem v půl desáté před vstupem do přednáškové místnosti netrpělivě přešlapují čtyři nedočkavci zapsaní na waiting listu a rádi by se dostali do sálu, který je plný skoro k prasknutí. Nakonec se přeci jen usadí na poslední volná místa a konference začíná.

Po roční pauze se sice TestCrunch letos přesunul z přednáškového sálu Fakulty informatiky Masarykovy univerzity do JIC, jeho hlavním cílem však zůstává vzdělávání a osvěta o QA.

Ukázat možnosti světa testerů

Chceme lidi motivovat, aby se rozvíjeli, aby si neřekli ‚Jsem tester' a považovali to za hotovou věc. Tím, že se člověk dostane do testingu, totiž cesta teprve začíná," vysvětluje jeden z hlavních organizátorů akce Petr Neugebauer, z pořádající organizace Czech and Slovak Testing Board (CASTB).

Jeho myšlence odpovídalo složení a obsah přednášek, které z velké části prezentovaly osobní příběhy přednášejících a problémy a výzvy, se kterými se za svou kariéru potýkali.

 

Ukazujeme studentům IT oborů, že QA v porovnání s vývojem není nijak podřadné, a na konkrétních případech demonstrujeme, že testeři v softwarovém vývoji zastávají stejně důležitou roli jako kodéři," uvádí Neugebauer.

Záměr pořadatelů podpořila hned první přednáška NeCHCI být Testerem (Role Testera v moderním vývojovém prostředí) Martina Španka, Engineering Managera v SolarWinds. Mluvil o svém kariérním posunu z testera na manažerskou pozici a otevřeně popisoval, že existují společnosti, které vnímají testery stejně jako vývojáře.

Revoluci testovacích přístupů a s nimi související možnosti kariéry v QA představil například Kamil Řezníček z Kentico. V přednášce Z QA do DevOps: Challenge accepted přiblížil transformaci z manuálního testování do DevOps a popsal, jak se ve firmě starají o nasazení a monitoring produktu a redukují počet manuálních kroků. Podobné téma měla i přednáška Jak nezačít s automatizací Daniela Poľana, jednoho z pořadatalů z firmy Adacta, který zdůraznil nutnost správného definování cílů, která je pro úspěšnou automatizaci nezbytná.Obrovskou dávku entusiasmu a vášně pro svou práci ukázal Lukáš Fryč z Exponea, který mluvil o roli QA v Continuous Development a ukázal, jak se neustále zdokonaluje v tom, co dělá.

Co firma, to přístup

Právě různé přístupy k testování v jednotlivých firmách byly pro mnohé účastníky konference největší přidanou hodnotou. Většina z nich si přišla především pro inspiraci pro další kariérní růst, ke kterému se je ve své přednášce snažil namotivovat například Petr Neugebauer, když představoval asociaci ISTQB (CASTB je jejím členem) jako světového lídra ve vzdělávání softwarových testerů.

Díky té přednášce už vím, kde se vidím za pět let," směje se Tony, který na pozici testera pracuje přibližně rok, „obecně mám představu, kam se můžu posunout, ale nevěděl jsem, jaké možnosti jsou v jiných firmách."

Mezi příspěvky se objevil i osobitý příběh Kláry Výletové, která prezentovala, jak se dostat do světa testování a mluvila o důležitosti QA ve frontend vývoji, dlouholeté zkušenosti s testováním pro firmy v Silicon Valley představil Martin Prokeš. Netradiční formu testingu v malé firmě, která vyvíjí software například pro kopací stroje a často testuje i v terénu, přiblížil Vladimír Žák.

Více workshopů a networking

Na přednášky navázalo pět paralelních workshopů. „Z feedbacků víme, že si je všichni, včetně přednášejích, dost užili, chceme jim proto dát na přístím ročníku dát větší prostor," přibližuje plány na příští rok další z organizátorů, Michaela Šebestová z Kentico.

Hlavní přínos TestCrunch však nebyly jen příběhy zkušených testerů a předané „hard skills", ale i možnost seznámit se a propojit s lidmi na obdobných pozicích z jiných firem.

Konference byla organizovaná společností YES4Q a konala se pod záštitou neziskové organizace Czech and Slovak Testing Board. Zájemci se jí mohli zúčastnit zdarma zejména díky podpoře platinových partnerů, kterými se staly firmy Exponea, Kentico a SolarWinds. Mediálním partnerem akce byl IT Systems.

TestCrunch 2017

More articles

Do you need any help?

Give us a call. We are YES4Q.

+420 777 629 545

info@yes4q.cz