Ročně připravujeme mezi 100 až 200 kandidáty na certifikační zkoušky ISTQB na území České republiky a Slovenska. Naše firma je jedním z největších akreditovaných poskytovatelů školení ISTQB, a to díky naší odbornosti a neustálé spolupráci na reálných projektech v různých firmách - od startupů až po velké korporace. Navíc jsme sami prošli různými moduly certifikačního schématu ISTQB a jsme hrdými (prvními a jedinými) držiteli ISTQB certifikace expertní úrovně v ČR/Slovensku v původní nezjednodušené formě.

Doporučené a osvědčené postupy a tipy pro úspěšné složení zkoušky

V tomto článku Vám poskytneme návod na přípravu na certifikační zkoušku ISTQB CTFL a přidáme pár tipů, jak zvýšit šanci na úspěch. Návod obsahuje ucelené informace, které Vám pomohou připravit se na zkoušku efektivně a bez stresu. V článku najdete postup pro registraci na zkoušku, ať už se jedná o online nebo prezenční variantu, a nabídneme Vám tipy, jak se připravovat před školením, jak vytěžit maximum ze školení a co dělat po něm. A konečně, dozvíte se, jak zvládnout certifikační zkoušku s minimem stresu, včetně tipů a triků ke samotnému testu.

Možnosti přípravy na certifikační zkoušku

Existuje několik možností, jak se připravit na certifikační zkoušku ISTQB CTFL. První možností je samostudium, které vyžaduje studium terminologie a osnov ISTQB a dalších zdrojů, na které osnovy odkazují. Doporučujeme minimálně 6 měsíců praktických zkušeností v IT, jak uvádí osnovy, a zároveň mít obecný přehled v této oblasti.

Druhou možností je absolvování akreditovaného školení. Existují i neakreditovaná školení, ale vidíme zde vysokou míru rizika s ohledem na kvalitu, přístup i rozsah školení vzhledem k předepsaným učebním cílům. V tomto článku se budeme zaměřovat výhradně na postupy a tipy ve vztahu k akreditovanému školení ISTQB CTFL.

Kritéria pro složení certifikační zkoušky

V testu je celkem 40 otázek, přičemž za každou otázku je možné získat 1 nebo 0 bodů. Celkový počet bodů, které je možné získat, je tedy 40. Pro úspěšné složení zkoušky je nutné získat minimálně 65% (26 bodů).

Možnosti typů otázek

ISTQB umožňuje čtyři různé typy otázek s více volbami (Multiple Choice), a to Typ A, Římský typ, Přiřazovací typ a Typ N-výběru, které se používají k hodnocení úrovně znalostí K1 až K4.

Otázky se skládají z úvodu, který obsahuje otázku a dostatečné informace pro výběr správných možností odpovědí, a možností odpovědí. Pro otázky Typu A, Římského typu a Přiřazovacího Typu je vždy pouze jedna správná možnost odpovědi, zatímco pro otázky Typu N-výběr jsou dvě správné možnosti odpovědi. 

TYP A (TYPE A)

Otázky typu A zahrnují úvod a jednu správnou volbu. Úvod poskytuje omezené množství informací a kandidátovi jsou předloženy 4 možnosti odpovědí.

Příkladem otázky je: "Co dělá tester během 'Statického testování'?" s možnostmi odpovědí a, b, c a d.

ŘíMSKÝ TYP (ROMAN TYPE)

U Římského typu otázek je kandidátovi předloženo pět výroků v úvodu, z nichž každý je uveden římskou číslicí. Kandidát musí poté vybrat správnou kombinaci výroků ze sady 5 výroků, které jsou poskytnuty.

PŘIŘAZOVACÍ TYP (MATCHING TYPE)

Otázky Přiřazovacího typu hodnotí schopnost kandidáta identifikovat vztah nebo spojení mezi příbuznými položkami.

Pro získání bodu musí kandidáti k sobě přiřadit každou danou položku z prvního seznamu  (1-4) odpovídající položku z druhého seznamu (A-D) a vybrat jedinou správnou odpověď ze sady čtyř možností a-d. 

TYP N-VÝBĚR (PICK-N TYPE)

Otázky Typu N-výběr vyžadují, aby si kandidát vybral dvě správné možnosti z nabídky 5 možností pro testování kompatibility.

Struktura certifikační zkoušky

Certifikační zkouška pokrývá studijní cíle následovně:

• 20% otázek pro K1 studijní cíle (celkem 8 otázek) - na každou otázku je dohadem 1 minuta
• 60% otázek pro K2 studijní cíle (celkem 24 otázek) - na každou otázku je dohadem 1 minuta
• 20% otázek pro K3 studijní cíle (celkem 8 otázek) - na každou otázku je dohadem 3 minuta
Celkově 56 minut na 40 otázek.
  Otázky úrovně K1 Otázky úrovně K2 Otázky úrovně K3 Celkem
Kapitola 1 2 6 0 8
Kapitola 2 2 4 0 6
Kapitola 3 2 2 0 4
Kapitola 4 0 6 5 11
Kapitola 5 1 5 3 9
Kapitola 6 1 1 0 2
  8 24 8 40

Příprava před školením

  • Zkuste věnovat chvíli času prostudování osnov, abyste získaly přehled o tématech, o kterých se budeme bavit.
  • V případě, že některá témata jsou pro vás nová a neznámá, sdělte to školiteli na začátku školení. Rozhodně se nebojte, naopak školitel na to bude brát ohledy a pokusí se to vysvětlit na více příkladech z praxe.
  • Počítejte s tím, že se Vás na začátku školení budeme ptát, v jaké byznysové doméně se pohybujete a jaká je Vaše pracovní náplň. To nám pomůže lépe pochopit. jaké použít příklady pro vysvětlení pojmů, přístupů a technik, abychom Vám je přiblížili v kontextu, který je Vám blízký.
  • Pokud máte specifické dotazy týkající se Vaší firmy nebo projektu, podělte se o ně s námi. Budeme rádi a rozhodně je s Vámi budeme diskutovat v souvislosti s tématy plánovanými pro školení, ale i nad rámec osnov.

Doporučená příprava na certifikační zkoušku po absolvování školení

  1. Projděte si všechny pojmy a jejich definice pro danou kapitolu učebních osnov.
  2. Přečtěte školící materiály se všemi poznámkami po jednotlivých kapitolách, a to nejen pasivně, ale zkuste si informace skutečně zapamatovat. Ověřte si, že informacím ze školících materiálů skutečně rozumíte.
  3. Projděte si cvičné otázky ihned po každé prostudované kapitole nebo sekci.
  4. Prostudujte si studijní cíle specifikované na začátku každé kapitoly. To Vám pomůže pochopit, do jakého detailu musíte porozumět danému tématu. Studijní cíle pro základní úroveň mají 3 úrovně: K1, K2 a K3.
  5. Po prostudování všech kapitol si vyzkoušejte cvičné testy ISTQB (Sample exam set): ISTQB poskytuje celkem 4 cvičné sety se 40 otázkami pokrývající všechny kapitoly osnov. K dispozici je zároveň klíč se správnými odpověďmi a vysvětlením, proč je daná možnost správná.
  6. Zopakujte si otázky, se kterými jste se potýkali při cvičných testech, a znovu si projděte odpovídající kapitoly školení, abyste pochopili, kde jste udělali chybu.
  7. Seznamte se s procesem složení zkoušky s dostatečným předstihem před certifikací.
  8. Před provedením ostrého testu nezapomeňte otestovat systém na vašem počítači.
  9. V noci před testem si dostatečně odpočiňte.

Tipy a triky pro certifikační zkoušku

Pečlivě si přečtěte otázky: Někdy může jedno slovo změnit význam otázky a tím i správnou odpověď. U otázek pro K3 studijní cíle Vám pomůže zaznamenat si důležité informace, případně si je v zadání zvýrazňovat při prvním čtení.

Zaměřte se na terminologii: klíčová slova, definice a formulace jsou často důležitými indikátory pro správnou odpověď.

Pracujte správně s časem: Nezůstávejte příliš dlouho u jedné otázky, abyste měli dostatek času na odpovědi na všechny otázky.

Snažte se odpovědět na všechny otázky: Negativní body se nedávají, takže máte šanci trefit správnou odpověď i v případě, že nejste úplně jistí.

Snažte se propojit otázky s odpovídajícím studijním cílem: Pokud víte, s jakým studijním cílem otázka souvisí, bude snazší na ni odpovědět, protože budete znát záměr autora otázky.

Buďte obezřetní u negativních otázek: Tyto otázky jsou formulovány negacemi, jako "která z následujících NENÍ...", "která z následujících JE NESPRÁVNĚ," "která z následujících NIKDY NEBUDE...," atd. V těchto otázkách jsou tři odpovědi správné a musíte najít a označit tu nesprávnou.

Vyberte možnost, která přímo odpovídá na otázku: V případě, že je více možností správných, zvolte tu z nich, která přímo odpovídá na otázku.

Věřte Vaší intuici: Většinou je správně Vaše první odpověď. Nevracejte se zbytečně k předchozím otázkám. U jednoduchých otázek hrozí riziko, že správnou odpověď zbytečně změníte na špatnou. Pokud máte čas navíc, zaměřte se na složitější otázky, než na ty s jednoduchou odpovědí.

Začněte u otázek, na které znáte odpověď: To vám pomůže získat na sebejistotě a připravit se na složitější otázky.

Buďte opatrní na silná tvrzení v odpovědích: Pokud odpověď obsahuje slova jako "vždy," "nikdy," "musíte...", pravděpodobně je tato odpověď nesprávná. Naopak "slabá" tvrzení jako "obvykle," "mělo by", "často..." jsou pravděpodobně kandidáty na správnou odpověď, ale to není vždy pravidlem.

Závěrem

Doufáme, že tento návod Vám bude užitečným pomocníkem na cestě k certifikační zkoušce ISTQB. Jsme tu, abychom vám pomohli uspět!

Věříme, že po absolvování našeho školení a dodržení postupů v tomto návodě zvládnete zkoušku na první pokus. Nicméně žádné školení z Vás testera neudělá, certifikační zkouška ISTQB je formalizace Vašich znalostí a zvýšení Vaší ceny pro organizaci. Zde Vaše cesta začíná. Studujte doporučené knihy, sledujte trendy a nasávejte nové informace na odborných konferencích jako jsou TestCrunch ➔ a Testing United ➔.

Další články

Potřebujete školení?

Kontaktujte nás s poptávkou. Jsme YES4Q!

+420 777 629 545